Brodde, Tol og Gölin illustrert

FullSizeRender

Toril Kojan, maler og grunneier av Christianus Sextus, har latt seg inspirere av årets oppsetning.

–For noen år siden leste jeg Falkbergets roman om Christianus Sextus, via lydboken som Arne Reitan så mesterlig har lest inn. Jeg ble bergtatt. Alle disse sterke skildringene av skjebnene til dem som kom fra Sverige og dem som allerede hadde tilhold i Bergstaden fascinerte og berørte meg, i sær historien om Brodde, Tol Olofson og lille Gölin; deres kamp og vandring i sin søken etter et bedre liv i bergstaden. Jeg glemmer ikke skildringen av hvordan Tol sparte på brødskiven han hadde lagt unna til Gölin, mens han selv sultet. Dette beveget meg til å skape bilder både til romanen og landskapet rundt, forteller hun.

Det ble en utstiling som ble vist i Galleri Gnuttu i 2011. Allerede i 1994 hadde Toril Kojan en utstilling av akvareller fra Falkbergets rike i Smelthytta, Rørosmuseet.

–Da jeg fikk vite at forestilingen på Sextus i år skulle handle om nettopp Brodde, Tol og Gölin, så jeg dem for meg i dette landskapet og bare måtte male denne akvarellen.

Toril er født og oppvokst i Oslo, men har sine røtter på Røros, på farssiden.

–Min farfar, Jon A. Kojan ble født her, og jeg har funnet ut at jeg faktisk kan føre linjene helt tilbake til Hans Olsen Åsen, som jo etter sigende var den som fant kobberet.

Toril forteller at hun helt fra barnsben av har hatt tilhold på Varvollen, en nydelig setergrend ved siden av Orvsjøen.

–Her har jeg vært med i fjøset, vært med på slåtten og senere gått i fjellet, til fots og på ski, fisket og jaktet. Jeg føler at jeg har en stor del av sjelen min her. Og fra vår seter ligger Christianus Sextus midt i synsranden. Falkbergets diktning har alltid fascinert meg; han skildrer livet i bergstaden og i gruvene så varmt og menneskelig, sier hun.